Запек – това е затруднено изхождане или намаляване на броя на изходящ кала. За премахване на този деликатен проблем не е задължително да се вземат лекарства. Решаваща роля, разбира се, играе хранене при запек.
Има храни, които стимулират прочистването на организма, както и тези, които в най-добрия си стягащо имоти пречат на това. Този въпрос заслужава да бъде разгледан по-подробно.
Съдържание: Причини за запек и видовеХарактеристики на хранене при запекнежелани храни при запекнародни рецепти при запекКоментари и препоръки
Причини за запек и видове
За начало трябва да разберете, защо човек възниква затруднено изхождане. Това може да бъде свързано със състоянието на човешкото здраве или на определени жизнения период.
Така, например, много често се наблюдава този проблем при по-възрастни хора, деца и бременни жени. Освен това, провокира може емоционално състояние, например, силен стрес или стягане, което е важно за пътуване.
По-опасен е запек, който се превърна в резултат на възникването на определено заболяване. Основно те имат връзка с СЧ. Затруднения за движението на червата възникват при хемороиди, първичния колит, рак на червата, пукнатини и други проблеми, например, от панкреаса. Липсата на лечение стимулира влошаване на ситуацията и допринася за slagging на организма.
Има такива видове запек:
- първичен – свързан с патологиями-ЧРЕВНИ;средно – в следствие на заболяване или нежелана реакция към лекарства;идиопатична нарушен мотилитет на червата, без видими причини;органично – свързани с основното заболяване и прием на лекарства, helminthiasis, отравлениями, наранявания в областта на аналния отвор;функционален – психологически причини, стрес, подтискане на позывов до дефекация;алиментарный – нарушение на принципите на правилно хранене, употреба на васкуларни продукти и на малки количества фибри;гиподинамический – заседнал начин на живот, намалена динамиката на движенията;остър – спонтанно възникнала непроходимост на червата, изисква медицинската помощ;хроничен – запек, изразено в продължение на дълго време, не по-малко от половин година.
Във всеки случай реши проблема запек при възрастни хора, деца и възрастни, помага на хранене. Установен прием на правилните продукти, лекува тялото, спомага за естествената и своевременно премахване на каловых масите и като цяло има положителен ефект върху тялото. А ето неправилно меню или строга диета, може да предизвика само най-лошите последици.
Характеристики на хранене при запек
За това не само да се разреши разреши проблема, но и да го предотврати повторението, необходимо за възстановяване на баланса на хранителни вещества в организма. Правилното хранене при запек включва в себе си не само от определен списък от ястия, но и инсталира препоръчителните норми на потребление на твърди и течни продукти, както и честотата на прием на храна.
Първото нещо, върху което трябва да се направи акцент на този въпрос, е това, че наличието на някои продукти в прекомерни количества може да предизвика не само предпоставки за уплътняване каловых на масите, но и да провокират други заболявания. Също така да изберете меню трябва да е особено внимателно, ако страдате-ЧРЕВНИ проблеми. Това е особено вярно при колит и намаляване на перистальтики на червата. Хранене при остър колит със запек се основава на втора ръка протрит и течни ястия, за да не се нарани още веднъж възпалена лигавицата.
Диета при запек трябва да включва продукти, които стимулират процеса на храносмилането и имат леко слабително действие. И без достатъчно количество фибри диета е за прочистване на червата направи, е просто невъзможно. Яжте храни, които трябва да се на малки порции, дъвчете или предварително се смила. Брой хранения по време на лечение, се довеждат до 6-10.
Освен храна, не забравяйте за това, че трябва да се движат повече. Това е особено вярно при хемороиди и гиподинамическом запек. Също така пийте повече чиста вода, без газ и вкусови добавки. Дневната доза се изчислява индивидуално, но средно тя е 1.5-2.2 литра.
нежелани храни при запек
За принципа на правилното хранене при запек е по-ясен, трябва да се помисли повече в менюто. На първо място трябва да се отделят тези групи храни, които са основни при съставянето на дневната дажба на човек с проблеми, дефекация и други нарушения на функционирането на СЧ.
Трябва да се обърне внимание по храните:
- млечни продукти. Количество пълномаслено мляко на време се ограничава, а ето и неговите производни трябва да присъстват в диетата на всеки ден. Това е особено вярно за децата и възрастните хора, тъй като тялото се нуждае от калций и полезни бактерии. Тук са киселото мляко, ryazhenka, натурални кисели млека, кисело мляко. Избирайте прясна и нежирную молочку;зърнени храни и трици. Това е източник на фибри. Изберете трябва да елда, пшеница и овес;зеленчуци и плодове. Това е най-добрият източник на витамини и растителни влакнини. Особено заслужава да се отбележи, царевица, ябълки, цвекло, моркови и зеле. Най-новият продукт може да има само в умерени количества. Добавяйте зеленчуци в супи, салати, готвя на пара. Също така не забравяйте, пресни билки;растителни масла. Най-добре е да ги добавите към салати. Идеални видове масла: зехтин, сусамово, ленено, бадемово, рициново;сушени плодове. В малки количества те играят ролята на естествено разхлабително. Особено такива свойства са различни сушени кайсии и сини сливи. Добавете малко орехи и пресни тиквени семки;
А ето що се отнася до крепящих продукти, те трябва на време да се изключат от менюто си:
- бял ориз и грис;кафе в големи количества;черен чай;сладкиши от бяло брашно;маргарин;мазни и пушени продукти;подправки и пикантни храни;консервирани храни;газирани напитки и опаковани като къща сокове;печено месо.
Трябва да се постигне омекване каловых на масите и евакуация на червата по естествен път. При болки в никакъв случай не си струва да потисне желание за испражнению, тъй като с течение на времето мозъчен център, който отговаря за тази функция, се изключва и запек преминава в хроничен стадий.
народни рецепти при запек
Също при запек е добре да се помогне на такива средства:
- компот от плодовете на цариградско грозде;млади листа от бъз – се варят в мед, но не водят до прекалено висока температура;отвара от коприва;узвар от плодове от зърнастец;протрит със захар плодове, червена офика;семена от растения като моркови, живовляк, сусам;ястия от ревен;лук и картофи, сок;настойка от корен на глухарче;сок столетника с мед, смесени в пропорции 1:2;топла саламура след ферменти от зеле;сок от алое вера;кисело мляко с растителни масла – 10 мл в чаша кисело мляко.
За да не доведе до усложнения при наличието на някакви сериозни заболявания и нарушения, е необходимо предварително да се споразумеят за сигурност приема на това или друго средство. И ако има нездравословна реакция или алергия към компонентите, от такива добавки, трябва веднага да се откаже.
Ако правилно да организира ежедневното си меню, можем само за няколко дни да се отървете от проблема запек! Освен това поддържането на здравословно хранене, водния баланс и физическа активност допринася за профилактиката на повечето заболявания в бъдеще.
Комментариев нет:
Отправить комментарий