Зеленчукови салати не само вкусно лакомство, но и полезно ястие. Как хубаво яде сочна, студен салатиком в горещ ден. А ако се приготвя от зеленчуци, растящи в собствените си легла, удоволствието и ползите ще се увеличи в пъти.
Красотата на салати от зеленчуци, в това, че те съдържат малко калории и може да се използва в големи количества.
Като цяло, зеленчукови смеси – най-добрата храна за тези, които искат да отслабнат. В зеленчуците се съдържа фибри и пектин, които помагат за изчистване на червата.
Калорийност на много зеленчуци е много малка, а някои видове зеленина и изобщо е отрицателна (т. е. организмът харчи енергия за храносмилане повече, отколкото получава). Затова е много полезно да седнете за отслабване или за прочистване на организма на сурова растителна диета.
Съдържание: Диетични салати от зеленчуци: от какво да се готвя? Рецепти диетични салатиДиетични салати от варени зеленчуциКоментари и препоръки
Диетични салати от зеленчуци: от какво да се готвя?
За худеющих зеленчукови салати – просто находка. На първо място, те са леки и обилни, благодарение на които бързо утоляват глада си и не позволяват да преяждат. На второ място, в тях много витамини, биологично активни вещества и минерали, които често липсват в хранителния режим.
Тези, които желаят постепенно и без вреда за здравето губят тегло, се препоръчва да се използват ежедневно много сурови зеленчуци. Може да се извършва на гладно дни на салати. Ако искате бърз резултат, стои една седмица, друга се консумират някои зеленчуци.
При приготвянето на диетични салати трябва да се спазват няколко правила:
- в техния състав е желателно да включват нискокалорични зеленчуци: краставици, зеле, домати, целина, цвекло, моркови, ряпа, чушка, репички, зелен грах, лук, репички, спанак, ябълки и т. н.;като чашите си струва да се използва зехтин или друго растително масло, сметана, кисело мляко, кефир;сол трябва да се добавят съвсем малко или изобщо да го заличи;за да е по-вкусни и по-полезни препоръчително да добавите в ястието малко по-зелен: копър, магданоз, босилек;в малки дози позволительны подправки: джинджифил, хрян, канела, карамфил. Между другото, джинджифил – известен жиросжигающий продукт, а канелата спомага за намаляване на нивото на захарта в кръвта.
Рецепти диетични салати
Готвя диетични салати е много лесно, просто трябва да нарежете зеленчуците и да добавите към тях дресинг. Хората, следящим за фигурата, трябва да се обърне внимание на почистване на витамини салата от зеле, моркови, цвекло, ябълки и зеленина. Той отлично почиства червата, носи лекотата на тялото, а също и попълване на запасите на организма всички витамини и минерали.
Трябва да се вземат по 200 грама зеле, една средна цвекло, морков, две малки зелени ябълки, магданоз, копър и зелен лук. Зеле, фино котлет, цвекло решетка, ябълки и моркови на средата. Смесете съставките, добавете нарязани пресни билки, сезон всички кисело мляко или кисело мляко.
Също худеющим ще бъде полезна и за лятна зеленчукова салата. Трябва да настържете на ренде глава къдраво зеле и морков, пет малки репички и два краставица се нарязва на кръгчета, разбърква се добре. В купа сложете листата от зелена салата, върху тях се изсипва останалата част от съставките, изсипете отгоре с всички кисело мляко и се поръсва със сноп нарязан кресон.
През пролетта можете да ядете това ястие: 200 грама маруля, нарязани на ивици, десет репички, лук и краставица на тънки филийки. Две супени лъжици растително масло се втрива с лимонов сок и черен пипер, подправете със смес от зеленчуци. Отгоре на всичко се поръсва със зелен лук и настърган нискомаслено сирене (30 грама).
Следващия салата от пресни зеленчуци много добре почиства организма, при това той е много приятен на вкус. Трябва да нарежете половин глава зеле на тънки ивици, добавете я червена боровинка сок. Разбърква се с дървена лъжица, добавете магданоз, малко черен пипер, олио. Украсете всички домати.
Ако искате нещо по-необичайно, но полезно и диетично, може да се приготви годишният салатик от домати. Четири средни домати трябва да нарежете на кръгчета, сложете ги на дъното на купички, черен пипер, сол, на върха на всеки кръг сложете лук, също нарязани на кръгчета и попарена с вряла вода. Смазване на заквасена сметана и се поръсва с настърган кашкавал. Оригинално и красиво ястието е готово!
Диетични салати от варени зеленчуци
Диетични салати могат да се приготвят не само от сурови зеленчуци, но и от варени. Вярно е, че полза от термично преработени продукти ще остане по-малко. Обаче, например, през зимата, когато сурови зеленчуци не са много вкусни и ги е малък, можете да ги ядете и варен.
Най-известната диета на салата от варени зеленчуци – винегрет. Всяка дама, най-вероятно има своя рецепта за чудни ястия. Може да се приготви салата и по такъв рецепта: картофи (5 парчета), моркови и цвекло (1-2 парчета) се вари в униформи, след това се почиства и се нарязва.
Няколко кисели краставички, нарязани на кубчета, се смесват с останалите съставки. Добавете масло, зелен лук. Да даде малко варя в хладилник и може да се сервира на масата.
Може да се приготви и е диетично ястие: зелен фасул се вари в продължение на няколко минути на тих огън в леко подсолена вода. След това се оттича водата, фасул се смесват с нарязани домати, нарязани на кубчета тиквички, нарязания на ситно лук, магданоз.
Изсипете всички винен оцет, разбъркайте добре и поставете в хладилник за една нощ, за да изготви. Преди сервиране оцет се изсушава и може да се ползва.
Следващата рецепта салата от зеленчуци, много може да изглежда страхотно, защото в него има мед. Не се притеснявайте, че ястието ще бъде сладък и приторным. В комбинация с винен оцет мед променя вкуса си и "звучи" много по-различно.
Така че, за да е интересно и необичайно ястия с мед трябва: четири средни цвекло, голяма синя глава лук, шест листа от естрагон, четири супени лъжици червен винен оцет, две супени лъжици заквасена сметана, една супена лъжица мед, четири супени лъжици зехтин.
Цвекло трябва да се варят и се нарязват на кубчета. Оцет се налива в тенджера, добавете меда и варете, докато намали обема на течността наполовина. След отстраняване на сос от котлона добавете към него зехтин. Лук, почистени, нарязани на ситно, разбърква се с цвекло, залейте със соса. Преди сервиране се изсипва заквасена сметана и се поръсва с естрагон.
Още едно интересно ястие е салата с фунчозой и зеленчуци. Фунчоза – това е бобовая или ориз, юфка, широко разпространена сред азиатските народи. За да приготвите салата с фунчозой в домашни условия ще се нуждаят от 100 грама спагети фунчозы, половин морков, чушка, три скилидки чесън, три супени лъжици оцет, две супени лъжици растително масло, сол или соев сос.
Фунчозу изсипва вряща вода, слънчоглед, оставете за пет минути, след това изплакнете със студена вода за около минута. Чушки, моркови и краставички нарязани на ивици. Ситно рушат чесън.
Морковите и черен пипер и пържете в предварително загрята тиган с масло в продължение на няколко минути, докато те станат меки, преди да извадите най-тигана от котлона добавете чесъна. Смесете спагети със зеленчуци и туршия, подправете с оцет и соев сос.
Яжте правилно и вкусно! Приятно отслабване!
Комментариев нет:
Отправить комментарий