По време на френските крале е много трудно да се получи покана за още един великолепен празник. Такава чест изписана само най-близо до съда хора, известни личности и тези, които е показал отлично познаване на придворен етикет. Всъщност "етикет" – картичка с покана на кралското празник.
Днес ние вече не трябва да бъде толкова чопорными и скованными, но и пренебрегване на основно правилата за поведение на масата също не си струва. Спазването им – знак на уважение към другите, и към себе си. Затова ние предлагаме да се припомни, или да научат основните трикове, които ще ви позволи да се почувствате като аристократичной специална.
Съдържание: СалфеткиИзползваме купа правилноКак правилно да поставят съдове за готвене? Какво да правя с мръсни петна? Както и да е различна хранаКак да се справят с морски дарове? Коментари и препоръки
Салфетки
Хартиена или тъканно салфетка се поставя на коленете си, в този момент, когато ви сервират напитки или храна. Ако трябва да се яде потенциално "опасни" за вашето облекло храна, без колебание подворачивайте салфетка за врата.
В случай, когато има нужда да излезе от масата, тя се сгъва в произволен ред и се поставя в ляво от вилица. Някои опитни ресторантьори настояват, че салфетка трябва да се прибират на стола си, но в тази ситуация тя може петно му тапицерия.
Използваме купа правилно
Тук действа общото правило е да се започне усвояване на храната ви трябва да са от външния край на уреда, постепенно движейки се към средата. Зад масата голяма лъжица предназначен за първата, течни ястия, след като най-голямата вилица за основно. Съдове, които са поставени хоризонтално над съда, се подготвя за сервиране на десерт.
В случаите, когато пред вас са прибори за хранене най-различни размери и модификации, използвайте тези, предназначението на които ви е известно, и игнорира останалите трябва с най-безгрижен вид.
Как правилно да поставят съдове за готвене?
Използваните чинии никога не се връщат на масата. В почивките между отделните хранения вилица и нож, са поставени на плоча, а след завършване на хранене, прибори се поставят успоредно или се кръстосват върху поднос. При това острието на ножа трябва да е насочено навътре плочи, което показва липсата на агресия към останалите гости на хотела.
Какво да правя с мръсни петна?
Правила на етикета на масата, които предвиждат възможността за падане на хранене или проливания напитки на масата. Ако вашата грешка не е била забелязана от присъствалите, неусетно и леко вдигнете вилицата, това, че е паднал, и го поставете обратно в чинията. Но ако се случи нещо хвърли, или да се съборят масата на уреда, трябва да се обадя на сервитьор или на собственика да се насладите на партията.
Случило ли се е в ресторант или в дома на празник, не достига повече внимание и да не се разсее останалите гости на вечеря.
В случай, когато трябваше да се неволно петно съсед на застолью, задължително попиташ салфетка и уреждане на химическо чистене опетнен дрехи. Последна обсъжда след празника, и насаме.
Както и да е различна храна
Може би, именно тази точка се счита за най-сложни и обемни. Струва ни се, че етикет на масата в кафенето или ресторанта не позволява да се докосват храната си с ръцете си, като по този начин се намалява нивото на удоволствие от неговото усвояване. В действителност, ограничения не са толкова сурови, и до него лесно се адаптират поне по време на визитата на обществено място.
И така, какво трябва да запомните:
- Хляб винаги се разгражда с парче, но не откусывается и не отрежете с нож. Изключение се прави за сандвичи с масло, сирене или шунка. Същото се отнася и сандвичей, които със сигурност са взети на ръце и биват изяждани заедно с питие или чай. Но ако трябва да изядете една "многоетажни" сандвич задължително възползвайте се от вилица, нож и съда;Етикет за официални или ежедневни събития масата е задължително да диктува правила за боравене с месни ястия. Те могат условно да се разделят на припаси от естествен и мляно месо. Класически начин за ядене на такива храни предвижда необходимостта постоянно да държат нож и вилица в ръка, обръщайки гръб на бифтек или котлет парче на парче. Също така някои хора вярват, че пиле, може да се вземе с ръцете си, хапе я в очите на противника си. Всъщност, нищо бестактнее не може да бъде. Дори и да подава добре пържени пилешки крак, месото трябва да се отделят с помощта на едни и същи прибори, от време на време помага на себе си с върха на пръстите;Ако заедно с месни угощением на масата поставиха полоскательницу – задължително ползвайте го след всяко докосване до храната. Още повече късмет в случаите, когато пилешки кълки сервира в хартиени колпачках, за които трябва да стоят;Наденица (не под формата на сандвич) също е употребено с помощта на вилица и нож. Същите тези уреди се почистват колбас от кори, сухи колбаси – от черупката;Пастет, заведено под формата на отделен ястия, кушается малка лъжица или стек-вилица. Ако трябва да направите един малък сандвич, парче пастет първо се поставя на своята чиния, и след това намазывается лични закусочным с нож в която се намира тост;Спагети се абсорбира единствено с вилица, на която последователно наворачивается 5-6 макаронин. За вярност, може да си помагате с лъжица или нож, рязане твърде дълги спагетины;Авокадо се яде с помощта на утайка от лъжичка, постепенно отделяне на плътта е плод на малки порции. Много е важно да не се наранява кожата, която е различна горчив вкус;Цял варени картофи трябва да разламывать край вилица, но не намали или смачкване, превръщайки се в пюре. Когато зеленчук се сервира печени във фолио, може да се развивам и да има чиния с вилица. А ето и картофен оладушки да се яде с две вилици веднага, добавяне на сос или заквасена сметана специална малка лъжичка. Картофи - пържени картофи се абсорбира, с помощта на нож и вилица, което се прилага и по отношение на пюре;Грах взето пронизвам на вилица, която се намира в лявата си ръка. След това, с помощта на нож, върху уреда нагружается още по няколко зърна, и всичко това внимателно се изпраща в устата си. Много по-лесно нещата с царевица на кочан. Те просто са извадени ръце;Маслини, изпълняващи ролята на гарнитура, образувани с помощта на вилица. В ситуация, когато те хранят проведе на шишчета и се придружава коктейли, приемайте ги с ръце, носете в устата, костни слагайте на ръба на своята чиния, в близост до използвани шишчета.
Как да се справят с морски дарове?
Екзотични ястия, състоящи се от морски дарове, които изискват по-задълбочени знания етикет. Така, например, полагане на масата вече не струва, без специфични уреди, които ще помогнат да се справят с камъни и други нюанси.
Парчета филе трябва да не се режат, а се отделя от костите с помощта на нож или на чифт супени вилици. Малки кости, които се превърнаха в устата, внимателно се натрупват към тях с помощта на една и съща вилица, след което-складирани на ръба на ястия.
Стридите се отварят чрез специална вилица, която впоследствие премахване на негодни за консумация части на продукта. Самата устрицу смучат леко и тихо, без да се забравя вспрыснуть лимонов сок. Между другото, малки скариди трябва да има изцяло, а ето големи екземпляри са смачкани с вилица. Миди обикновено се сервират върху проведе на шишчета, мариновани или пушени формата.
Както виждате, правилата за поведение на масата, не толкова жестоки, колкото изглежда първоначално. Ако харчат, за да ги учат малко от времето си, като едновременно науча етикет на масата за децата си, е възможно да усетите себе си дворцовия дама или джентълмен, изгодно изпъква сред околните ви хора.
Комментариев нет:
Отправить комментарий